1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

განიტვირთეთ ახალი წლის შემდეგ - ორგანიზმის გასაწმენდი მოკლევადიანი დიეტა

wonახალი წელი მოდის და ყველა ოჯახში საახალწლო სუფრის სამზადისია. ამ პერიდში, როგორც არ უნდა ვეცადოთ, მაინც გვიწევს მრავალფეროვანი საკვების მიღება, რაც თავისთვად ჩვენს წონაზეც აისახება. გარდა ამისა, ორგანიზმი იანივრის შუა რიცხვებში, როგორც წესი, დამძიმებულია ცხიმებითა და შლაკებით.

გთავაზობთ  3 დღიან დიეტას, რომელიც ჩვეული ფორმების დაბრუნებაში და ორგანიზმის სწრაფად გაწმენდაში დაგეხმარებათ.

როგორც ვიცით, წყალი ერთ-ერთი აუცილებელი ინგრენდიენტია ორგანიზმის გასაწმენდად და ამასთანავე წონაში დასაკლებად. ვინაიდან ზამთარია, დრეში 1 ლიტრი წყალი (ჩაის და ყავის გარდა) აუცილებლად უნდა მივიღოთ.

ვრცლად...

ვითვლით კალორიებს!

ვითვლით კალორიებს!25-35 წლის ასაკში ენერგიის ხარჯი იკლებს დაახლოებით 7-8 პროცენტით იკლებს და ათწლეულების განმავლობაში ეს პროცენტი იზერდება და იზრდება. შესაბამისად, აუცილებელია რაციონის კალორიების შემცირებაც. თუ თქვენი წონა იმატებს, მაღალკალორიული პროდუქტი იმავე საკვები ღირებულების, მაგრამ ნაკლებად კალორიულით უნდა შეცვალოთ. იმედია, ქვემოთ წარმოდგენილი ცხრილი ამაში ცოტა მაინც დაგეხმარებათ: 

• პური და ბურღულეული
• კვერცხი და ცხიმები
• რძე, რძის პროდუქტი, ყველი
• ხორცი და ხორცპროდუქტები
• ფრინველის ხორცი
• თევზი და ზღვის პროდუქტები
• ბოსტნეული და სოკო
• ხილი და კენკრა
• ტკბილეული
• უალკოჰოლო სასმელები
• ალკოჰოლი

პური და ბურღულეული

თეთრი პური 100 გრ.

226 კკალ.

ჭვავის პური 100 გრ.

214 კკალ.

წიწიბურა 100 გრ.

329 კკალ.

მანანის ბურღული, 100 გრ.

333 კკალ.

შვრია, 100 გრ.

356 კკალ.

ხორბლის ბურღული 100 გრ.

335 კკალ.

მაკარონი 100 გრ.

330 კკალ.

ბრინჯი 100 გრ.

332 კკალ.

კვერცხი და ცხიმი (5 გრ.= 1 ..)

პროდუქტი

კკალ.

გრ.ცხიმი

კვერცხი, 60 გრ.

100

7

კვერცხის გული, 19 გრ.

65

6

კვერცხის ცილა, 30-40 გრ.

15

-

კარაქი, 20 გრ.

150

17

მარგარინი 20 გრ.

145

16

ნახევრადცხიმიანი მარგარინი 40% 12-15 გრ.

50

6

ზეითუნის ზეთი, 15 გრ.

110

12

მზესუმზირის ზეთი 5 გრ.

46

5

მაიონეზი 5 გრ.

25

3

რძე, რძის პროდუქტები, ყველი:

პროდუქტი

კკალ.

გრ.ცხიმი

რძე 3,5 %, 200 მლ.

158

7

რძე 1,5% 200 მლ.

98

3

კეფირი 125 გრ.

82

4

ნაღები 15% 5გრ.

9

1

იოგურტი 3,5 %, 150 გრ.

110

6

იოგურტი 1,5%, 150 გრ.

80

2

არაჟანი, 24 %, 5 გრ.

13

1

უცხიმო ხაჭო 100 გრ.

78

-

პარმეზანი 20 გრ.

80

2

ხორცი და ხორცპროდუქტები:

პროდუქტი

კკალ.

გრ.ცხიმი

ცხვრის ხორცი, 125 გრ.

140-475

4-46

საქონლის ხორცი 125 გრ.

135-255

3-18

ღორის ხორცი. 125 გრ.

130-325

1-26

ხბოს ხორცი, 125 გრ.

120-165

1-8

საქონლის ღვიძლი, 125 გრ.

160

4

სოსისი 70 გრ.

215

20

ფრინველი:

პროდუქტი

კკალ.

გრ.ცხიმი

ბატი, 125 გრ.

430

39

ინდაური, 125 გრ.

130-145

1-5

ქათამი, 125 გრ.

180-215

8-14

იხვი, 125 გრ.

285

21

თევზი, ზღვის პროდუქტები:

პროდუქტი

კკალ.

გრ.ცხიმი

ქაშაყი, 100გრ.

235

18

ორაგული 150გრ.

305

20

კალმახი 150 გრ.

155

4

კამბალა, 150 გრ.

130

3

სარდელი, 150 გრ.

180

8

ხიზილალა, 5 გრ.

10

1

ორაგული 150 გრ.

305

20

სკუმბრია 150 გრ.

275

6

კრევეტები, 100 გრ.

90

1

კრაბი, 100 გრ.

85

1

შპროტი, 100 გრ.

215

17

კიბორჩხალა, 100 გრ.

80

2

ბოსტნეული და სოკო:

ბადრიჯანი,200 გრ.

35 კკალ.

თეთრი კომბოსტო 200 გრ.

50 კკალ.

ბროკოლის კომბოსტო, 200 გრ.

50 კკალ.

წითელი კომბოსტო, 200 გრ.

45 კკალ.

ფერადი კომბოსტო, 200 გრ.

45 კკალ.

კოლრაბის კომბოსტო, 200 გრ.

50 კკალ.

კარტოფილი, 200 გრ.

140 კკალ.

სიმინდი, 200 გრ.

175 კკალ.

მწვანე ხახვი, 100 გრ.

30 კკალ.

ხახვი, 50 გრ.

15 კკალ.

სტაფილო, 200 გრ.

50 კკალ.

კიტრი, 200 გრ.

25 კკალ.

შავი ზეთისხილი, 20 გრ.

70 კკალ.

მწვანე ზეთისხილი 20 გრ.

30 კკალ.

ბულგარული წიწაკა 200 გრ.

40 კკალ.

პომიდორი, 200 გრ.

35 კკალ.

თალგამი, 100 გრ.

28 კკალ.

ცერეცო, 25 გრ.

8 კკალ.

სალათის ფურცლები, 50 გრ.

5 კკალ.

ჭარხალი, 200 გრ.

80 კკალ.

ნიახური, 100 გრ.

21 კკალ.

გოგრა. 200 გრ.

50 კკალ.

ლობიო, 100 გრ.

31 კკალ.

ნიორი, 2 გრ.

3 კკალ.

ისპანახი, 200 გრ.

30 კკალ.

მჟაუნა, 100 გრ.

30 კკალ.

თეთრი სოკო, 200 გრ.

40 კკალ.

ქამა სოკო, 200 გრ.

25 კკალ.

ხილი და კენკრა:

გარგარი, 50გრ.

20კკალ

ავოკადო, 200 გრ.

440 კკალ

ანანასი, 125 გრ.

70 კკალ

ფორთოხალი, 125 გრ.

60 კკალ

საზამთრო, 150 გრ.

55 კკალ

ბანანი, 125 გრ.

110 კკალ

ყურძენი, 125 გრ.

85 კკალ

ბროწეული, 125 გრ.

95 კკალ

გრეიფრუტი, 125 გრ.

45 კკალ

მსხალი, 125 გრ.

75 კკალ

ნესვი, 150 გრ.

80 კკალ

ლეღვი, 50 გრ.

35 კკალ

კივი, 70 გრ.

40 კკალ

ლიმონი, 80 გრ.

45 კკალ

მანგო, 125 გრ.

70 კკალ

მანდარინი, 40 გრ.

20 კკალ

ატამი, 125 გრ.

50 კკალ

ქლიავი, 125 გრ.

60 კკალ

ვაშლი, 125 გრ.

75 კკალ

მჟავე ალუბალი, 125 გრ.

65 კკალ

ტკბილი ალუბალი, 125 გრ.

80 კკალ

მარწყვი, 125 გრ.

40 კკალ

კენკრა, 125 გრ.

45 კკალ

ჟოლო 125 გრ.

40 კკალ

მოცხარი, 125 გრ.

40 კკალ

ტკბილეული:

მურაბა, 100 გრ.

294 კკალ

თაფლი, 100 გრ.

320 კკალ

შაქარი, 100 გრ.

390 კკალ

შოკოლადი 100 გრ.

568 კკალ

უალკოჰოლო სასმელი:

ყავა (შაქრისა და რძის გარეშე)

-

ჩაი (შაქრისა და რძის გარეშე)

-

მინერალური წყალი

-

ანანასის წვენი, 200 მლ.

78კკალ

ფორთოხლის წვენი, 200 მლ.

78კკალ

ყურძნის წვენი, 200 მლ.

130კკალ

ტომატის წვენი, 200 მლ.

28კკალ

ვაშლის წვენი, 200 მლ.

92კკალ

კოლა, ფანტა...200 მლ.

82კკალ

სპრაიტი, 200 მლ.

44კკალ

ტონიკი, 200 მლ.

143კკალ

ალკოჰოლიანი სასმელები:

თეთრი ღვინო, 200 მლ.

135კკალ

ვარდისფერი ღვინო, 200 მლ.

145კკალ

წითელი ღვინო, 200 მლ.

160კკალ

ვისკი, 20 მლ.

50კკალ

არაყი, 20 მლ.

35კკალ

ჯინი, 20 მლ.

60კკალ

კონიაკი, 20 მლ.

47კკალ

ლიქიორი, 20 მლ.

65კკალ

პორტვეინი, 50 მლ.

83კკალ

ლუდი, 200 მლ.

90კკალ

რომი, 20 მლ.

70კკალ

შამპანიური, 200 მლ.

180კკალ

eva.ge




თავსებადი და არათავსებადი პროდუქტები - ცალ-ცალკე კვების თეორია

თავსებადი და არათავსებადი პროდუქტებიუამრავი დიეტა სწორედ იმაზეა დაფუძნებული, რომ მიირთმევ ყველაფერს, ოღონდ ცალცალკე. ეს სულაც არაა უცნაური. გახდომის ასეთი საშუალების დროს პრაქტიკულად ყველაფრის ჭამა შეიძლება, ჯანმრთელობასაც არ მიადგება ზიანი, პირიქით, კუჭის კარგ მუშაობას დაეხმარება.

ე. წ. ცალ-ცალკე კვების თეორია “აცხადებს”, რომ საკვების მიღებისას, ანუ ერთ ჭამაზე, ორგანიზმში მხოლოდ თავსებადი პროდუქტები უნდა ხვდებოდეს. ასეთი კვება სასარგებლო ნივთიერებებს თავიანთი ფუნქციების შესრულებასა და ორგანიზმის მიერ კარგად ათვისებაში ეხმარება, ნივთიერებები ერთმანეთს ხელს არ უშლიან. თქვენი ორგანიზმი არ ივსება ნაგვით და არ გროვდება ზედმეტი კილოგრამები.

მოდით, გავერკვეთ, რომელი პროდუქტები ითვლება შეუთავსებლად და რომლების შერევა სჯობს: 

  • ცილები (ხორცი, თევზი, ყველი, კვერცხი, თხილი და ნიგოზი) აუცილებლად ცალცალკე უნდა მიიღოთ, მათი შეთავსება მხოლოდ იმ მწვანილთან და ბოსტნეულთან შეიძლება, რომლებიც არ შეიცავს კრახმალს. 
  • მოერიდეთ ერთ ჯერზე კრახმალის შემცველი რამდენიმე პროდუქტის მიღებას. მაგალითად, არ არის რეკომენდებული კარტოფილის და პურის ერთად ჭამა. 
  • სადილს რძეს ნუ დააყოლებთ. რძე ყოველთვის სხვა პროდუქტებისგან განცალკევებით უნდა მიიღოთ. 
  • შესანიშნავად ერგება ერთმანეთს ცხიმი და კრახმალი. ეს იმას ნიშნავს, რომ ყველიან მაკარონს, კარაქში გაკეთებული და უყველო სჯობს. 
  • ისეთი ეგზოტიკური რამეების ჭამა, როგორიცაა ნესვი და საზამთრო, ცალკე სჯობს, ნუ მიაყოლებთ სხვა რამეს და ნურც დააყოლებთ რამეს, ცალკე დრო შეარჩიეთ მათ დასაგემოვნებლად.
  • ბოსტნეული, მწვანილი, ხილი და კენკრა იჭმევა ნებისმიერ პროდუქტთან. 
  • გრეიფრუტის ან ლიმონის შაქრით დატკბობა არ ღირს. ეს ორი პროდუქტი შეუთავსებელია.
  • არც შაქრისა და შოკოლადის და სხვა ტკბილეულის დამატება შეიძლება რძემჟავაზე დამზადებულ პროდუქტისთვის, ვთქვათ, მაწვნისთვის. 

თავსებადი პროდუქტების მიღების გარდა, ზოგიერთი წესის დაცვაც აუცილებელია. ორგანიზმის მუშაობის გაუმჯობესებასა და ზედმეტი კილოგრამების მოშორებაში სწორედ ეს დაგეხმარებათ.

  • ნებისმიერი დიეტის ოქროს წესი: მხოლოდ მაშინ ჭამეთ, როცა შიმშილს გრძნობთ. 
  • მხოლოდ განსაზღვრულ საათებში იკვებეთ, ნუ წაგძლევთ სული, სადილსა და ვახშამს შორის, ან საუზმესა და ვახშამს შორის კიდევ რაღაც-რაღაცებით ჩაიტკბარუნოთ პირი. 
  • ზედმიწევნით დაღეჭეთ საკვები, საგანგებოდ დაბრძანდით საჭმელად და საქმესთან ერთად ნუ წაიხემსებთ ხოლმე. ეს მიღებული პროდუქტის რაოდენობას მნიშვნელოვნად ამცირებს. 
  • ნუ ჭამთ ტელევიზორთან, კომპიუტერთან ან გაზეთის კითხვის დროს.
  • თუ გწყურიათ, ჭამამდე 10 წუთით ადრე დალიეთ. ჭამის დროს ყოველ ლუკმაზე წყლის, თუ რამე სხვა სასმელი დაყოლება არ ღირს. ეს საჭმლის გადამუშავების პროცესს დააჩქარებს; 
  • უარი თქვით დიდი რაოდენობით შემწვარი საკვების მიღებაზე;
  • შეეცადეთ, ნაკლები ტკბილეული და კონსერვი მიირთვათ;
  • სასურველია, მძიმე ფიზიკური დატვირთვის შემდეგ და მანამდე ბევრი არ ჭამოთ. 

"ცალ-ცალკე კვებაზე" გადასვლა თანდათან და ფრთხილად უნდა მოხდეს. საპირისპირო შემთხვევაშიც, როცა არეულ რაციონს უბრუნდებით, სიფრთხილე და თანმიმდევრულობა უნდა დაიცვათ. თქვენი ორგანიზმი ახალ სქემას უნდა მიეჩვიოს. საერთოდ კი, დიეტოლოგები ნებისმიერი დიეტის დაწყების წინ განტვირთვის დღის მოწყობას გვირჩევენ. დამტკიცებულია, რომ ეს საგრძნობლად აუმჯობესებს ნივთიერებათა ცვლას და ორგანიზმის ტოქსინებისგან გათავისუფლებასაც აჩქარებს. 

“ცალ-ცალკე კვებას” უამრავი დიეტოლოგი მკაცრი და ბლიც-დიეტების ალტერნატივად ასახელებს. სწრაფი ეფექტის და ცვლილებების მოსურნეებს, რა თქმა უნდა, დროში გაწელილი პროცესი გულს არ მოუფონებთ, მაგრამ ისიც გასათვალისწინებელია, რომ ამ გზით ორგანიზმზე მავნე და დამღუპველი ზეგავლენა გამოირიცხება... უამრავი ვარსკვლავი კვების ასეთ სქემას ამჯობინებს, ბევრი მათგანისთვის კი ის ჩვევადაც გადაიქცა. სცადეთ თქვენც!

 

 eva.ge